> Strefa ucznia > Szkoła > Technikum

Technikum nr 28

 

Technikum założone 1 września 2010 r. przygotowuje młodzież do wykonywania zawodu:

 

  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • technik pojazdów samochodowych.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika:

  • technika żywienia i gospodarstwa domowego,
  • technika organizacji usług gastronomicznych,
  • kucharza.

To zawód dla osób lubiących:

  • dobrą i zdrową kuchnię,
  • elegancko podane jedzenie,
  • pochwały za wykonanie smacznych i zdrowych potraw.

Nauka w technikum trwa 4 lata.

 

Po ukończeniu szkoły absolwent tego kierunku będzie umiał:

  • oceniać jakość żywności,
  • przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
  • pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu, dostosowując do okoliczności, uroczystości itp.,
  • zgodnie z zasadami przechowywać żywność,
  • obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
  • planować i oceniać żywienie różnych grup ludności,
  • organizować produkcję gastronomiczną (od zaopatrzenia po produkcję i obsługę gości),
  • planować i organizować usługi gastronomiczne.

 

Absolwent tego kierunku będzie wiedział:

  • jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą np. restaurację, firmę cateringową,
  • jak być w tym lepszym od konkurencji.

 

Praktyka zawodowa

Uczniowie technikum odbywają praktyki zawodowe w szkolnej pracowni gastronomicznej i np. w warszawskich restauracjach.

 

Jak w codziennym życiu szkoły uczniowie technikum wykorzystują zdobyte umiejętności?

  • biorą udział w przygotowaniu poczęstunków z okazji świąt i innych uroczystości szkolnych,
  • uczestniczą w przygotowaniach cateringów w imprezach plenerowych (np. Półmaraton Warszawski),
  • przygotowują smaczne menu na szkolne studniówki,
  • uczestniczą w międzyszkolnych konkursach gastronomicznych,
  • biorą udział w europejskich projektach wyjeżdżając np. do Turcji, Hiszpanii, w ten sposób zdobywają nowe, oryginalne doświadczenia kulinarne. Goszcząc w swojej szkole poznanych w czasie wymiany kolegów pokazują im ciekawe potrawy polskiej kuchni,
  • w okresie wakacji wykorzystują zdobytą wiedzę i umiejętności podejmując okresową pracę w restauracjach, barach.
technikum dla osób niesłyszących

 

 

 

technikum dla osób niesłyszących warszawa

 

Zdobyte w ramach zajęć szkolnych i praktyk kwalifikacje pozwolą absolwentom naszej szkoły znaleźć zatrudnienie np.:

  • w restauracjach,
  • w kawiarniach hotelowych,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w barach szybkiej obsługi,
  • w pensjonatach, domach wczasowych,
  • w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy.

 

technikum dla osób głuchoniemych
technikum Instytut Głuchoniemych
technikum dla niedosłyszących
technikum żywieniowe
technik usług gastronomicznych
technikum Warszawa
technikum dla niedosłyszących Warszawa
szkoła dla osób niesłyszących Warszawa
technik organizacji usług gastronomicznych
technikum samochodowe dla niesłyszących
technik pojazdów samochodowych