Comenius 2013 – Izmir (Turcja)
W dniach 24 – 28.09. 2013 r. wyjechaliśmy na warsztaty kulinarne do szkoły dla niesłyszących w Izmirze, w Turcji.
Na warsztatach nauczyliśmy się jak przygotować lokalne danie Manti, czyli małe pierożki nadziewane mięsem przyprawionym na ostro, polane sosem jogurtowym.
W szkole uczestniczyliśmy w lekcji biologii i matematyki.
Zwiedziliśmy Efez, a w nim rzymski amfiteatr, termy, Bibliotekę Celsusa, Świątynię Hadriana i kościół Marii Dziewicy, który jest miejscem kultu dla chrześcijan i muzułmanów.
Płynęliśmy statkiem wzdłuż wybrzeża Morza Egejskiego zawijając po drodze do Zatoki Osła, Akwamarynowej i Źródlanej, a w porze obiadowej zjedliśmy lokalną potrawę z miasta Cesme (starożytne Kysos) rybę z grilla. Próbowaliśmy też innych miejscowych potraw: Ayran (solony jogurt), kebab, baklawa, sok ze świeżych granatów.