Jak zrobić paellę?
Właśnie zakończyliśmy praktyki w Sewilli, w Hiszpanii. Był to pierwszy tego rodzaju projekt Instytutu Głuchoniemych, jednak dzięki akredytacji, którą otrzymaliśmy w tym roku od Narodowej Agencji Erasmus+, z pewnością nie ostatni. Projekt zasadza się na wyjeździe grupy uczniów z technikum i szkoły branżowej na dwa tygodnie na praktyki zawodowe do wybranych restauracji. Od poniedziałku do piątku uczniowie zdobywają swoje często pierwsze doświadczenie zawodowe w profesjonalnych zakładach pracy, poznając nowe potrawy, ale i ucząc się współpracy w zespole międzynarodowym.
Poza praktykami mieliśmy możliwość bliżej poznać Hiszpanię. Mieszkaliśmy w gorącej Sewilli, odkrywając jej piękno architektoniczne m.in. na placu hiszpańskim czy Katedrze Najświętszej Marii Panny. Weekendy natomiast spędzaliśmy na plażach w Kadyksie, Maladze i Matalascana.
Udział w tym projekcie dał nam wiele korzyści- m.in. doświadczenie zawodowe, poznanie bliżej kultury hiszpańskiej, czy rozwijanie komunikacji w języku obcym w naturalny sposób. Było to z pewnością niezapomniane przeżycie.
Dziękujemy za wsparcie firmie Euromind, z którą realizowaliśmy projekt.
Projekt był realizowany w ramach programu Erasmus+, Kształcenie i szkolenia zawodowe, KA1.