Praktyki za nami

W październiku grupa naszych uczniów wraz z nauczycielami została przyjęta przez Euromind w Sewilli, aby odbyć dwutygodniowy staż w branży gastronomicznej. Praktyki odbywały się w restauracjach zlokalizowanych albo w samym sercu Sewilli, albo w oddali od niej, prowadzonych przez młodych przedsiębiorców i ich wspólników, którzy posiadają doświadczenie i dużą wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej i andaluzyjskich specjałów.

Uczniowie, pracując jako kucharze czy piekarze byli odpowiedzialni za przygotowanie składników,  gotowanie, mycie, obieranie, krojenie owoców i warzyw oraz krojenie mięsa, sprawdzanie jakości potraw, degustację, prezentację, a także ważenie, mierzenie i mieszanie składników według receptur i własnej oceny. Doprawiali i gotowali posiłki oraz poznawali typową hiszpańską kuchnię i lokalne specjały.

Podczas pobytu w Sewilli stażyści nie tylko rozwijali swoje kompetencje zawodowe, ale także podróżowali po Andaluzji, co pozwoliło im poznać kulturę hiszpańską i poczuć się jak Hiszpanie w Sewilli i jej okolicach.

Odwiedzili Malagę, idealne miejsce dla pasjonatów historii, sztuki i architektury. Miasto jest jednym z najstarszych na świecie i jest pełne wspaniałych zabytków, które zaintrygują wielu miłośników sztuki i historii. Ponadto odwiedzili plażę Matalascañas, jedną z najbliższych plaż w okolicach Sewilli. Mimo że był październik, mogli pływać i opalać się w promieniach ciepłego andaluzyjskiego słońca.

Staż był nie tylko czasem rozwijania wiedzy i umiejętności oraz poznawania zupełnie innej kultury, ale był też dobrym startem w dorosłe życie. Mamy nadzieję, że to doświadczenie będzie niezapomnianym wspomnieniem dla naszych stażystów i że w przyszłości będą mogli wykorzystać wszystko, czego nauczyli się podczas pobytu w Sewilli.

Staż realizowany w ramach projektu Erasmus +

Zwiększenie szans na rynku pracy uczniów niesłyszących poprzez zagraniczne praktyki

Numer projektu:2020-1-PL01- KA102-079227

 

Accessibility