Słodka przygoda – czyli jak uczniowie trafili do raju cukierników
Klasy 8a, 8b i 1Ta wzięły udział w słodkich warsztatach cukierniczych w cukierni Bizon w Słupnie – było kreatywnie, pysznie i bardzo ciekawie!
W czasie pierwszej części warsztatów uczniowie poznali proces przemysłowej produkcji ciast. Odbyli wycieczkę po całym zakładzie produkcyjnym, odkrywając krok po kroku tajemnice powstawania ciast od A do Z: od magazynu, przez maszyny, aż po pakowanie gotowych wypieków i wysyłania ich w świat. Największym hitem okazała się… drukarka do ciast! Tak, taka prawdziwa, tylko zamiast tuszu – barwniki spożywcze. Jak się okazało, ciasta to nie tylko miks składników, ale też prawdziwa sztuka.
Potem przyszedł czas na część praktyczną. Pod czujnym (i cierpliwym!) okiem pracujących w cukierni pań, z kruchego ciasta, biszkoptu, bitej śmietany, marmolady, czekolady i paru czekoladowych figurek uczniowie stworzyli prawdziwe słodkie cudeńka. Pierwszy – mini mazurek w kształcie pisanki – słodki nie tylko z wyglądu. Drugi projekt to własnoręcznie złożony mini torcik. Efekty? Przeszły nasze najśmielsze oczekiwania – przygotowane przez naszych uczniów ciasta były kolorowe, pomysłowe i… wyglądały tak dobrze, że aż szkoda było je zjadać.
Na zakończenie czekał na nas słodki poczęstunek – czyli najlepsza część dnia! Dziękujemy całej ekipie zakładu za gościnność i inspirujące warsztaty.
To był naprawdę smakowity dzień!