Wyjątkowy dzień w Instytucie Głuchoniemych
Warsztaty gastronomiczne z Mistrzem Kurtem Schellerem.
W dniu 14.03.2019 r. Kurt Scheller – szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, juror wielu konkursów gastronomicznych, przyjechał do naszej szkoły i w pracowni poprowadził warsztaty gastronomiczne z uczniami technikum i kandydatami do szkoły. Do pracowni wkroczył z serdecznym uśmiechem i imponującym zestawem noży.Nie było bariery komunikacyjnej. PJM mieszał się z językiem polskim i naturalnymi gestami.
Warsztaty nie były zabawą w gotowanie. Pod okiem Mistrza kroiliśmy warzywa, uczyliśmy się obierania ziemniaków na różne sposoby, przygotowaliśmy owoce do deseru i filetowaliśmy ryby. Gotowaliśmy, piekliśmy i przygotowywaliśmy dekoracje. Wszystko na tempo jak w prawdziwej restauracji. Razem udało nam się przygotować:zupę minestrone, makaron tagiatelle z parmezanem oraz pieczonego pstrąga w sosie cytrynowym z kaparami i oliwkami. Na deser Mistrz Kurt Scheller zaserwował mus czekoladowy podany na biszkoptach z wyfiletowanym grejpfrutem.
Warsztaty były dla wszystkich uczestników niesamowitym przeżyciem i okazją do zdobycia nowych doświadczeń kulinarnych na światowym poziomie. Uczniów wspierały; Pani Aneta Wziątek i Joanna Dopierała, które zorganizowały i przygotowały warsztaty. Widoczni na filmie degustatorzy, po których widać, że lubią dobrze zjeść, zgodnie stwierdzili; wszystko było pyszne!
Pan Artur Werbel z naszej szkolnej telewizji TVIG przygotował krótką filmową relację z warsztatów. Obejrzyjcie koniecznie!!!!
Bardzo serdecznie dziękujemy Panu Kurtowi Schellerowi i jego asystentce Pani Małgorzacie.
Tekst: Justyna Szot, Joanna Dopierała, Aneta Wziątek