Najstarsza w Polsce
placówka szkolno-wychowawcza dla dzieci i młodzieży z wadą słuchu
Technikum nr 28 dla osób niesłyszących i niedosłyszących
Osoby zainteresowane zdobyciem kompetencji zawodowych, potwierdzonych odpowiednimi egzaminami i zaświadczeniami, zachęcamy do przejrzenia oferty edukacyjnej technikum, działającego w ramach naszego zespołu szkół przy Instytucie Głuchoniemych.
Technikum nr 28 dla osób niesłyszących i niedosłyszących działa nieprzerwanie od 1 września 2010 r.
Przygotowujemy młodzież do wykonywania zawodów:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik elektryk.
Technik elektryk:
Elektryk to bardzo ciekawy i rozwojowy zawód, pożądany na rynku pracy.
Od osoby która chce zostać elektrykiem wymagane jest zdobycie szerokiej wiedzy oraz odpowiednich kompetencji.
W Instytucie Głuchoniemych rozpoczęliśmy kształcenie w tym zawodzie, ponieważ wiemy, jak duże możliwości rozwoju mają osoby, które ukończą szkołę w zawodzie technik elektryk.
Podczas zajęć uczniowie poznają wiadomości związane z energią elektryczną oraz możliwościami jej wykorzystania.
W Instytucie bardzo duży nacisk kładziemy na umiejętności praktyczne związane z montażem i konserwacją instalacji, urządzeń oraz maszyn elektrycznych.
Uczniowie technikum mają możliwość uzyskania dwóch certyfikatów zawodowych, które dają możliwość rozpoczęcia kariery w zawodzie:
- ELE.02 Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych oraz
- ELE.05. Eksploatacja maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych, a także uprawnień elektrycznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który powstał z połączenia trzech zawodów na poziomie technika:
- technika żywienia i gospodarstwa domowego,
- technika organizacji usług gastronomicznych,
- kucharza.
To zawód dla osób lubiących:
- dobrą i zdrową kuchnię,
- elegancko podane jedzenie,
- pochwały za wykonanie smacznych i zdrowych potraw.
Nauka w technikum trwa 5 lat.
Po ukończeniu szkoły absolwent tego kierunku będzie umiał:
- oceniać jakość żywności,
- przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,
- pięknie aranżować stół i potrawy na talerzu, dostosowując do okoliczności, uroczystości itp.,
- zgodnie z zasadami przechowywać żywność,
- obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,
- planować i oceniać żywienie różnych grup ludności,
- organizować produkcję gastronomiczną (od zaopatrzenia po produkcję i obsługę gości),
- planować i organizować usługi gastronomiczne.
Absolwent tego kierunku będzie wiedział:
- jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą np. restaurację, firmę cateringową,
- jak być w tym lepszym od konkurencji.
Praktyka zawodowa
Jak w codziennym życiu szkoły uczniowie technikum wykorzystują zdobyte umiejętności?
Uczniowie technikum odbywają praktyki zawodowe w szkolnej pracowni gastronomicznej i np. w warszawskich restauracjach.
- biorą udział w przygotowaniu poczęstunków z okazji świąt i innych uroczystości szkolnych,
- uczestniczą w przygotowaniach cateringów w imprezach plenerowych (np. Półmaraton Warszawski),
- przygotowują smaczne menu na szkolne studniówki,
- uczestniczą w międzyszkolnych konkursach gastronomicznych,
- biorą udział w europejskich projektach wyjeżdżając np. do Turcji, Hiszpanii, w ten sposób zdobywają nowe, oryginalne doświadczenia kulinarne. Goszcząc w swojej szkole poznanych w czasie wymiany kolegów pokazują im ciekawe potrawy polskiej kuchni,
- w okresie wakacji wykorzystują zdobytą wiedzę i umiejętności podejmując okresową pracę w restauracjach, barach.
Zdobyte w ramach zajęć szkolnych i praktyk kwalifikacje pozwolą absolwentom naszej szkoły znaleźć zatrudnienie np.:
- w restauracjach,
- w kawiarniach hotelowych,
- w zakładach gastronomicznych,
- w barach szybkiej obsługi,
- w pensjonatach, domach wczasowych,
- w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy.
Ułatwiamy naszym absolwentom wejście w dorosłe życie, dowodząc że wada słuchu nie stanowi ograniczenia w codziennym funkcjonowaniu i budowaniu kariery w zawodzie. Oferujemy też kształcenie na szczeblu branżowej szkoły zawodowej, a także w ramach Szkoły Przysposabiającej do Pracy (PDP) dla uczniów z upośledzeniem umysłowym oraz z niepełnosprawnościami sprzężonymi.